fallback

Обама обеща да унищожи ИДИЛ

Президентът на САЩ ще пътува до Париж за срещата на COP21

22.11.2015 | 11:05

В неделя американският президент потвърди, че САЩ и техните съюзници ще продължат борбата срещу екстремистите от Ислямска държава, ще прекъснат източниците на финансиране на джихадистката организация и ще проследят ръководителите й, съобщи АФП.

„Да унищожим ИДИЛ е не само реалистична цел, това е задача, която ще доведем до край“, каза американският президент на пресконференция в Куала Лумпур, където се провежда срещата на върха на Асоциацията на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион /АСЕАН/.

„Ще ги унищожим. Ще вземем регионите, които контролират, техните финанси, ще проследим ръководителите им и ще ги елиминираме“, каза в неделя Обама.

Обама каза, че „ще бъде необходимо“ Русия, която провежда кампания на въздушни удари в Сирия от края на септември да се концентрира върху цели от ИДИЛ. Той каза, че очаква Москва да приеме политическия преход в Сирия, включително и смяната на президента Асад.

В сряда Обама ще приеме френския президент Франсоа Оланд във Вашингтон, а в края на месеца ще пътува до Париж.

Още по темата

Американският президент Барак Обама каза в неделя, че ще участва на конференцията за климата /COP21/ в Париж, въпреки атентатите в Париж и призова останалите глобални лидери също да дойдат, за да покажат, че светът не се страхува от тероризма.

„Смятам, че е жизнено важно всяка страна, всеки лидер да изпрати послание, че варварството на шепа убийци няма да попречи на света да се насочи към важните въпроси“, каза Обама в Куала Лумпур, цитиран от АФП.

/Снимка: Барак Обама на срещата на АСЕАН на 21 ноември, посолство на САЩ в Малайзия, туитър/

fallback
Още от Свят
fallback