Абделхамид Абаауд трябваше да бъде изгорен до смърт, смятат близките на убиеца в Париж

В мароканското селце, където баща му Омар е роден, едва е чуто за клането

20.11.2015 | 15:44 Редактор: Ирина Георгиева
Абделхамид Абаауд трябваше да бъде изгорен до смърт, смятат близките на убиеца в Париж

Семейството на Абделхамид Абаауд, който се счита за основният ръководител на атаките в Париж обяви на 19 ноември, че той е трябвало да бъде "изгорен жив", пише Daily Mail.

В мароканското селце, където баща му Омар е роден, едва е чуто за клането, което Абделхамид е организирал, оставяйки 129 души мъртви. Въпреки това присъдата е дадена незабавно: За Абделхамид няма място на земята.

"Радваме се на новината, че е мъртъв. Той го заслужава." - коментира Сайед Абаауд, братовчед на убиеца и старейшина на селото.

"Казвам, че той трябваше да бъде изгорен до смърт, защото това, което е направил не е разрешено, както от исляма, така и от закона." - добавя Сайед.

Смъртта на убиеца от ИД беше потвърдена от антитерористичната полиция на 19 ноември. 27-годишният мъж беше улучен в главата от снайперист на 18 ноември в предградието Сен Дени.

Източник на полицията заяви, че мароканското разследване е предупредило френското правителство за Абделхамид. Той е бил убит заедно с Хасна Аит Булхасен, неговата 26-годишна братовчедка, която се самовзриви и по този начин се превърна в първата жена камикадзе в Европа.

"Ужасно е, просто е ужасно. Знам за това, което се е случило предната седмица от мароканското радио. Не разполагаме с телевизор. Когато чухме бяхме много разстроени и не искахме да повярваме." - коментира Сайед.

"Абделхамид е възпитаван в Брюксел, а след това отиде в Сирия. Никога не е бил тук. Това място не е свързано с нещата, които той направи." - добавя Сайед.

Сгушен в хълмовете на около 60 мили от морския курорт Агадир селището се състои от около 15 къщи, направени с кал. Заобрагдено е с каменна ограда и дървета Арган. Кози, овце, деца и магарета се смесват в прашните дворове, а доходът от земеделие е около 30 паунда на месец.

Бащата на Абделхамид, Омар Абаауд заминава за Франция на 10-годишна възраст. Той е взет от баща си, който работил там като миньор.

Снимка, която се появи на 19 ноември показва малкия Абделхамид Абаауд да стои гордо до съучениците си в училище. Родителите му са искали да му осигурят възможно най-добрия старт в живота. Те са платили за един от най-добрите колежи Saint-Pierre College - който се намира на 30 минути с кола от тяхното западно предградие.

Абделхамид Абаауд бил популярен ученик, запомнем като шегаджия, който се радвал да флиртува с момичетата. Образът на 10-годишния Абделхамид далеч се различава от мъжа, в който се превръща.

Роднините му са изпълнени с мъка и срам, че името му се свърза с тези ужасяващи зверства.

"Разстроени сме от цялото това нещо. Истинските мюсюлмани не правят това, което Абделхамид направи. Добър мюсюлманин не краде и не наранява хора, иначе не е мюсюлманин." - добавя Сайед.

Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов заяви, че убиецът е бил свързан с поне четири осуетени заговора във Франция тази година. По думите му френските служби са били информирани за местонахождението на Абделхамид на 16 ноември от разузнавателни служби "извън Европа".

Пробивът в сряда е направен след намерен захвърлен мобилен телефон, както и подслушвани телефонни разговори, които водели следователите до няколко безопасни къщи, за които се предполага, че Абделхамид е обитавал. Те са се намирали на по-малко от миля от Stade de France, до който беше една от атаките.

Според докладите джихадистите са искали да направят още две атаки в Париж - на летище Charles de Gaulle и във финансовия район на града La Defense.

Агентката за недвижими имоти Амел Ала заяви за Sky News на 19 ноември, че е видяла Абделхамид да пие и пуши извън апартамента си на 14 ноември между 15:00 и 16:00 часа.

"Видях го в мюсюлманско облекло в сградата с всички тези момчета, може би осем или десет от тях. Забелязах го, защото носеше традиционно ислямско облекло с шапка ... другите бяха с нормални дрехи. След това го видях по новините. На 99.99% съм сигурна, че е той, лудо е. Те бяха там пушеха и пиеха бири." - пояснява Ала.

На 19 ноември Сайед свика семейството си, за да обсъдят зверствата в Париж. 

Семейство Абаауд са бербери, етническа група в Северна Африка, които наричат ​​себе си "Amazighs", което означава "благородни мъже.

"Ние сме бербери, миролюбиви хора. Шокиращо е да приемем, че едно семейство тук е създало този чудовищен мъж само след две поколения, които израстват в Европа." - обяснява Сайед.

Омар беше около 10-годишен, когато баща му Хмаад заминаха за Франция, спомня си Сайед. По думите му годината е била 1960, а един французин е отишъл в малкото селце, за да им предложи да работят в мините.

"Мисля, че им беше много трудно. Затова може би семейството на Абделхамид се преместиха в Белгия, където той израсна." - поясни Сайед.

Къщата на Омар в Мароко, която е в непосредствена близост до малка джамия, стои празна.

"Това може би е най-лошото нещо за един баща - да знае, че синът му е направил нещо толкова ужасно." - казва Сайед.

/Снимка: Twitter/