Най-малко 80 заложника са освободени от хотела в Бамако

Няма паника в малийската столица заради случилото се, коментира пред ТАСС политическият анализатор Салиф Сидибе

20.11.2015 | 14:45 Редактор:
Най-малко 80 заложника са освободени от хотела в Бамако
Най-малко 80 заложника са освободени от хотела в Бамако

Най-малко 80 от 170 души, задържани  за заложници в хотел Radissan Blue в малийската столица Бамако, са били освободени, предава ТАСС. Към момента има информация за трима загинали, като руската агенция отбелязва, че това са един французин и двама охранители.

По информация на държавната телевизия в Мали около 30 души са били освободени при щурма на специалните части на сградата, докато останалите успели да избягат сами.

По данни на Reuters дванадесет души – служители на авиокомпанията Air France, са сред освободените.

Висш представител от силите за сигурност съобщил, че някои заложници са били освободени след като са били накарани да рецитират фрази от Корана, предава  Тodayszaman.com.

Изданието допълва, че по информация на службите за сигурност въоръжените екстремисти са най-малко 10 души. Те нахлули в сградата с викове „Аллах Акбар”.

По информация на турски медии сред заложниците са били и служители на Turkish Airlines, като трима от общо шестима вече не са в хотела.

В Radissan Blue в Бамако често отсядат служители на чуждестранни компании.

Представител на Индийското министерство на външните работи написал в Twitter, че сред заложниците са и 20 индийци. Китайски медии информират, че в хотела има и техни съграждани.

Политическият анализатор Салиф Сидибе, който живее в Бамако, е коментирал пред ТАСС, че малийската столица не се наблюдава паника във връзка със заложническата драма.

„Няма признаци за паника в града. В по-голямата част на града продължава ежедневният, нормален живот,”коментира той.

AFP посочва, че 40 военни от елитна група на френската жандармерия ще бъдат изпратени в Мали, съобщава още ТАСС.

Северната част на Мали е окупирана от ислямистки бойци от 2012. Някои от тях са свързани с Ал Каида. Тodayszaman посочва, че въпреки че са били прогонени от френска военна окупация преди две години, са факт  отделни случаи на насилие в централната част на страната и Бамако.