fallback

Полицията в Турция залови 2 тона каптагон

Пратката е била предназначена за Персийския залив

20.11.2015 | 13:53

Близо 11 млн хапчета каптагон, медикаментът, използван като стимулант и източник на приходи в Сирия бяха заловени от полицията в Турция близо до границата, съобщава АФП, позовавайки се на съобщения в медиите.

Органите за борба с наркотиците заловиха 10,9 млн хапчета с тегло около 2 тона по време на операция в провинция Хатай, на границата със Сирия, пише Хюриет, цитирайки Министерството на вътрешните работи на Турция.

Полицаите откриха в сряда първата пратка от 7,3 млн хапчета, укрити в 1300 маслени филтри. Произведени в Сирия, медикаментите са били предназначени за страните от Персийския залив, пише Хюриет.

Втората пратка е била открита в четвъртък в склад.

Двама турци и един сириец са заподозрени в трафик на медикаментите и арестувани. Каптагонът, наркотично вещество на базата на амфетамина се използва като стимулант от някои бойци, включително джихадисти, в Сирия.

 

Защо Сирия стана център на производството на каптагон?

 

Заради голямата си фармацевтична индустрия, съобщава сп. Форин полиси от 19 ноември. Сирия е вторият най-голям доставчик на лекарства в региона.

 

В края на октомври в Бейрут бе арестуван саудитски принц, член на кралското семейство при предполагаем опит да прекара незаконно наркотици на летището с частен самолет, съобщи CNN, цитирайки източник от сигурността. Принцът бе един от петимата саудитци, обвинени в опит да транспортират 2 тона каптагон от Ливан за Саудитска Арабия.

 

Каптагон /Captagon/ е има на бранд на медикамент, разработен през 60-те и спрян през 80-те години на 20в. Хапчето съдържа синтетичен стимулант, наречен фенетилин. Патентован от германския фармацевтичен гигант Degussa AG през 60-те, каптагонът е използван при редица смущения, включително нарколепсия и депресия. През 70-те американската Администрация по храните и лекарствата го откри неговия пристрастяващ ефект и препоръча заедно със СЗО да бъде забранен.

 

fallback
Още от Свят
fallback