Най-малко трима души са загинали при заложническата драма в Мали

Сред 170 заложници е и екипаж на Turkish Airlines

20.11.2015 | 12:43 Редактор:
Най-малко трима души са загинали при заложническата драма в Мали
Най-малко трима души са загинали при заложническата драма в Мали

Обновена към 13.45

Най-малко трима души са загинали в заложническата драма в Бамако, Мали, предава AFP, позовавайки се на официален представител на властите.

France24.com съобщава, че силите за сигурност са щурмували хотела, в резултат на което са освободени 15 от задържаните заложници.

Висш представител от силите за сигурност съобщил, че някои заложници са били освободени след като са били накарани да рецитират фрази от Корана, предава  Тodayszaman.com.
Изданието допълва, че по информация на службите за сигурност въоръжените екстремисти са най-малко 10 души. Те нахлули в сградата с викове „Аллах Акбар”.

Шефът на охраната на хотела и двамата частни гардове са били ранени при нападението, започнало около 7 часа сутринта.

Още по темата

Северната част на Мали е окупирана от ислямистки бойци от 2012. Някои от тях са свързани с Ал Каида. Изданието посочва, че въпреки че са били прогонени от френска военна окупация преди две години са факт  отделни случаи на насилие в централната част на страната и Бамако.

Припомняме, че рано тази сутрин-20 ноември, трима въоръжени екстремисти са влезли в хотел Radisson Blue в малийската столица. По информация на собственика на хотела те са пристигнали с кола с дипломатически номер, която не е била проверена.

Hurryiet Daily News съобщава, че  сред заложниците е и екипаж на Turkish Airlines. По информация на други медии става въпрос за 6 души, работещи за авиокомпанията.

В хотела има френски и китайски граждани, съобщават източници от съответните страни.

Британското издание The Guardian обяви специален номер, на който засегнати от заложническата драма да изпращат информация през мобилното приложение Whatsapp.

Още по темата- може да прочетете тук.