САЩ обмислят да координират действия с Русия срещу ИД в Сирия

Подобна стъпка била възможна, ако Москва води борба срещу ИД, а не срещу сирийската опозиция. заяви Джон Кърби

19.11.2015 | 08:24 Редактор: Мариета Иванова
САЩ обмислят да координират действия с Русия срещу ИД в Сирия

САЩ не координират с Русия военните действия срещу терористичната групировка „Ислямска държава” в Сирия, но не изключват такава възможност в бъдеще, предава ТАСС, цитирайки думите на ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент  Джон Кърби.

Повод за коментара му станаха думите на френския президент Франсоа Олнад, че трябва да бъде създадена по-голяма контратерористична коалиция с участието на всички водещи страни от Запада и Русия.

„Ние не си сътрудничим с Русия във военната област в борбата срещу Ислямска държава”, коментира Кърби. – „Но президентът Обама и държавният секретар Джон Кери не изключват, че такова сътрудничество може да има в бъдеще. Такова сътрудничество може да бъде наложено, ако Русия действително ще води борба срещу Ислямска държава, а не със сирийската опозиция, допълни Кърби.  

„В последните дни Русия нанесе удари в районна на град Ракка, където са концентрирани сили на ИД. Ние приветстваме това,” коментира той. По думите му обаче е „твърде рано да се говори за това, че в руската стратегия има преварт.” – „Такъв извод не можем все още да направим”, коментира той.