Руски авиокомпании препоръчват засилени мерки за сигурност за полети до 47 държави

В списъка влизат любимите курортни страни на руснаците - Гърция, Кипър, Тунис, Турция и България

17.11.2015 | 15:11 Редактор: Ирина Георгиева
Руски авиокомпании препоръчват засилени мерки за сигурност за полети до 47 държави

Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия "Росавиация" поиска от летищата и авиокомпаниите да засилят мерките за сигурност във връзка с "реална заплаха от актове на незаконна намеса във въздушния транспорт", съобщи РИА Новости.

Ръководителят на руските служби за сигурност (ФСБ) Александър Бортников заяви на 17 ноември, че най-голямата катастрофа в руската и съветската авиация от 31 октомври над Синай е в резултат на терористична атака. 224 души загинаха при катастрофата на самолета Airbus-321 на авиокомпания "Когалымавиа", който излетя от Шарм ел-Шейх към Санкт Петербург.

Руските специални служби са обявили награда от 50 милиона долара за информация за участниците в терористичното нападение.

В телеграма, изпратена до агенция РИА Новисти се посочва, че от 10 ноември "Росавиация" ще обръща специално внимание при наемането на технически персонал с достъп до самолетите и багажа на пътниците.

От Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия искат да се организира и осигури пропусквателен режим в строго съответствие с изискванията за безопасност на законодателството в областта на транспорта и авиацията.

Агенцията ще проведе и допълнително обучение на персонала по сигурността, така че да предотврати евентуалното проникване на неупълномощени лица "на транспортната инфраструктура и самолетите".

Междувременно авиокомпаниите на Руската федерация препоръчват засилени мерки за сигурност за полети до 47 страни, сред които и България.

В списъка влизат любимите курортни страни на руснаците -  Гърция, Кипър, Тунис, Турция, България, сочи информация от MKRU, позовавайки се на Интерфакс.

Сред страните от бившия Съветски съюз: Азербайджан, Узбекистан, Казахстан, Туркменистан, Киргизстан, Молдова.

За несигурни страни в ЕС са обявени Франция, където наскоро имаше серия от терористични актове, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Австрия, Румъния, Черна гора, Албания.

Открояват се САЩ и Тайланд. Естествено в списъка влизат - Сирия, Ирак, Иран, Алжир и Афганистан.

В списъка влизат общо 47 страни.