fallback

Катастрофа на TGV взе 10 жертви във Франция

Инцидентът стана по време на изпитания до Страсбург

15.11.2015 | 16:46

Катастрофата край Страсбург на 14 ноември е станала при „прекомерно висока скорост“, съобщава АФП. Версията за атентат се изключва.

Влакът е правел изпитания и в него е имало 49 души, повечето техници с децата си, съобщава France Bleu Alsace.

Според префектурата на Долен Рейн 10 са жертвите, а 25 ранените. От тях 12 са тежко пострадали. Президентът на Франция изрази съболезнования на семействата на загиналите, съобщи Елисейският дворец, цитиран от АФП.

След като бе проучвана непосредствено след катастрофата, хипотезата за терористичен акт бе изоставена.

 

Катастрофата стана преди връзката с общата жп мрежа, при приближаване на гара Страсбург, над канала, свързващ реките Марна и Рейн.

#Déraillement du #TGV à #Eckwersheim, au nord de #Strasbourg : nouvelles photos de riverains avant arrivée secours pic.twitter.com/v3IoCYFn0S

— France 3 Alsace (@F3Alsace) November 15, 2015

Влакът Euro Duplex е конструиран от Alstom, но техни техници не са били на изпитанията, тестовете са провеждани от държавната жп компания SNCF, както и от филиала й Systra и RATP.

ЖП операторът съобщи в Туитър, че се води разседване. 15 експерти ще направят вътрешна проверка на сигурността и резултатите ще са ясни след около 48-72 часа.

 

#Eckwersheim Les détails des essais avant la mise en service d'une LGV : https://t.co/Pr1Ke8VSzd pic.twitter.com/vN2L02n0vM

— SNCF Newsroom (@SNCF_infopresse) November 15, 2015

Първата катастрофа на TGV от 70-те досега

Броят на жертвите на влаковата катастрофа в Екверсхайм до Страсбург достигна 10 души. Това е най-тежката жп катастрофа от 40 и първата, свързана със скоростните влакове TGV във Франция.

Катастрофата стана в събота следобед и е първата откакто държавната френска компания SNCF пусна бързите влакове TGV /train grande vitesse – високоскоростни влакове/ в страната в началото на 70те.

От първите изпитания на TGV 001 през 1972 много композиции са излизали от релсите, но при нито една катастрофа не имало човешки жертви. Това е третото дерайлиране от пускането на линиите на TGV през 1981. През 2002 мотриса на TGV излезе от релсите по линията Париж-Анси. Две години преди това един влак  Eurostar между Париж и Лондон дерайлира край Дюнкерк, при което 13 души бяха леко ранени.

/Снимка: France3Alsace/

fallback
Още от Свят
fallback