fallback

Кюрдкси сили са започнали военна операция срещу Ислямска държава

Отрядите са навлезли в град Синджар

13.11.2015 | 14:01 Автор: Мария Аладжова

Кюрдски военизирани формации са навлезли в окупирания от „Ислямска държава“ северноиракски град Синджар, предаде РИА Новости. Кюрдските отряди са заели позиции на източния и западния край на града.

Отрядите на кюрдското опълчение са започнали мащабна военна операция срещу „Ислямска държава“ в четвъртък сутринта. В Синджар има многобройна общност на кюрди-язиди, съобщава още РИА Новости. През града минава един от основните маршрути за снабдяване с оръжия на войниците от „Ислямска държава“.

По данни на Reuters в петък сутринта стотици кюрдски войници са влезли в града, били са разположени отряди по дължината на основния път, по който минават оръжията на радикалната групировка – между сирийския град Рака и иракския Мосул. На територията на Синджар се чуват изстрели. По данни на Съвета за безопасност на Кюрдския автономен регион отрядите са навлезли „от всички страни“, за да започнат разчистването на града от войниците на „Ислямска държава“.

На страницата на същия съвет в Twitter пък се съобщава, че кюрдските войници са успели да освободят циментова фабрика, болница и няколко обществени сгради в града. „Войниците на „Ислямска държава“ са победени и отстъпват постепенно“, се казва още в съобщението.

fallback
Още от Свят
fallback