Фалън: НАТО трябва да подкрепи по-силно Турция

Интервю на британския министър на отбраната Майкъл Фалън за Хюриет

13.11.2015 | 12:03
Фалън: НАТО трябва да подкрепи по-силно Турция

Велкобритания обяви, че НАТО би трябвало да играе по-голяма роля в осигуряване на нови мерки в подкрепа на Турция пред регионалните предизвикателства, породени от сирийската криза.

"Генералният секретар Йенс Столтенберг неотдавна подчерта солидарността на НАТО с Турция и ние подкрепяме тази позиция. НАТО е важен стълб в европейската отбрана.

Алиансът трябва да играе ключова роля начело на осигуряване на бъдещи мерки в подкрепа на Турция и в по-голямо ограничаване на безполезното поведение на Русия към Турция и на юг", каза британският министър на отбраната Майкъл Фалън за Хюриет в интервю на 12 ноември преди срещите си в Анкара.

Фалън ще има разговори с турския министър на отбраната и други висши представители за сирийската криза, както и по двустранни въпроси в областта на сигурността.

"Въпреки че не можем да изместим решението на НАТО, съюзниците в момента обмислят как най-добре да осигурят подкрепа и уверения, надграждайки мерките, които са вече в сила. Великобритания е ясно ангажирана в подкрепа на Турция и сме готови да обмислим предложение на НАТО", каза Фалън, цитиран от Хюриет дейли.

Пентагонът обяви, че изпраща шест F-15 в турската база на ВВС в Инджирлик, с което общият брой на многоцелевите изтребители се увеличава до 12, съобщи Хюриет.

"На 12 ноември шест F-15 E пристигнаха във военновъздушната база в Инджирлик, за да се присъединят към управляемите и автоматични самолети самолети, изпълняващи мисии срещу Ислямска държава, заедно с турските F-16", съобщи прессекретарят на Пентагона Питър Кук.

Кук обяви на 10 ноември, че шест F-15 изтребители са били изпратени на 6 ноември в базата в отговор на молбата на турското правителство за "осигуряване на суверенитета на турското въздушно пространство".

"Ролята на Турция в операциите срещу ИДИЛ, включващи приемане на американски военни активи, участие във въздушни операции срещу Ислямска държава, сътрудничество за намаляване на потока чуждестранни терористи и подкрепа за одобрената сирийска опозиция е от критично значение в общите ни усилия за възстановяване на стабилността в региона", каза Кук.

Daily Hurriyet съобщи, че Турция е поискала два типа изтребители, които да могат да отговорят на руските самолети, изпълняващи мисии в Сирия в случай на нападение от тяхна страна.

/Снимка: Boeing/