ИДИЛ пое отговорността за атентата в Бейрут

Атаките са срещу квартал на Хизбула

13.11.2015 | 07:04
ИДИЛ пое отговорността за атентата в Бейрут

Най-малко 43 загинаха, а над 240 са ранени в четвъртък при два самоубийствени атентата в оживен жилищен район на южните предградия на Бейрут, район на действие на Хизбула, съобщи Ройтерс.

Експлозиите са първите нападения за повече от година по район, в който действа Хизбула в Бейрут и станаха в момент, когато групировката засилва участието си в сирийската гражданска война.

Хизбула изпрати стотици бойци в подкрепа на сирийския президент Башар ал-Асад. Правителствените части, подкрепени от Хизбула и ирански войници засилиха съпротивата срещу преобладаващо сунитските бунтовници, включително Ислямска държава след като Русия започна въздушна кампания в подкрепа на Асад на 30 септември.

Експлозиите станаха почти едновременно късно вечерна в четвъртък, в шиитски център и близката пекарна в търговския и жилищен район на Бордж ал-Барайнех, съобщи Ройтерс, цитирайки силите на реда. Наблизо се намира и болница на Хизбула.

Министърът на здравеопазването Уаел Абу Фаур съобщи, че 43 души са били убити, а 240 – ранени.

Ислямска държава съобщи в изявление, публикувано от нейн поддръжник, че бомбата е била поставена на велосипед, зареден с експловизи. Хизбула обяви, че ще продължи борбата с терористите и предупреди за „дълга война“ срещу враговете си.