България се включи с 50 хиляди евро във фонда в помощ на Африка

Това е най-ниската сума, внесена във фонда

12.11.2015 | 16:24 Редактор: Мария Аладжова
България се включи с 50 хиляди евро във фонда в помощ на Африка

25 държави-членки на ЕС, Норвегия и Швеция са вложили средства в европейския доверителен фонд за справяне с миграцията от Африка. Целта на фонда е да бъде стабилизирана ситуацията в африканските държави с най-наситен миграционен поток към Европа.

България се включи с 50 хил. евро – най-ниската сума, внесена във фонда. С толкова се включиха и Литва, Латвия и Словакия. Най-големи са вноските от 10 млн. евро на Белгия, Италия и Холандия.

„На фона на 1 800 000 000 евро, на някои могат да им се струват малко, но за нас са си пари, които са от Фонда за подпомагане, така че не е нужно от допълнителни да вадим извън бюджета. А дали правилно ще ги похарчат, просто има хора, които отговарят за това“, обясни премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

Фондът стартира с 1,8 млрд. евро. Средствата са от бюджета на ЕС и Европейския фонд за развитие (ЕФР), а допълнителни 78,2 млн. евро бяха събрани от държавите-членки и две държави извън ЕС – Норвегия и Швеция.

Сред държавите от Африка, към които ще бъдат насочени средствата, са Мароко, Етиопия, Судан, Танзания, Уганда и Либия. По последни данни Етиопия е страната с най-голям брой бежанци от Африка – 733 000 души.

За какво ще бъдат изразходвани средствата?

С европарите ще се финансират икономически програми, целящи да отворят нови работни места, ще бъдат реализирани проекти, свързани с овладяването на миграционния поток, както и други хуманитарни дейности. Проектите ще бъдат реализирани на терен в държавите, откъдето идват имигрантите.