Ден на обща стачка в Гърция

Държавни институции, аптеки и музеи ще останат затворени за 24 часа

12.11.2015 | 12:40 Редактор: Мария Аладжова
Ден на обща стачка в Гърция

Обща стачка в Гърция. Държавни институции, болници и аптеки ще бъдат затворени през целия ден, предаде РИА НОВОСТИ. Гърците протестират срещу ниските заплати и пенсии и увеличението на данъците в страната.

Направени са промени в разписанието на обществения транспорт, спрени са влакове и фериботи, отменени са над 30 вътрешни полета. Затворени са и музеите.

В стачката се включиха и гръцките журналисти – те ще отразяват единствено събитията, свързани с протеста. Инициативата е по призив на Общата конфедерация на труда ГСЕЕ и федерацията на държавните служители АДЕДИ.

Новата вълна от мащабни протести в Гърция започна в края на октомври. Гърците протестират срещу третия жесток меморандум с кредиторите, заради който правителството направи ред икономии, за да получи кредит в размер от 86 милиарда евро. Сред взетите мерки са съкращаването на размера на пенсиите и покачването на данъците.

Премиер-министърът Алексис Ципрас определи реализацията на меморандума като една от основните задачи на правителството и заяви, че споразумението с кредиторите не се поставя под съмнение. 

В същото време СИРИЗА призова „всички трудещи се, безработни, пенсионери и младежи да вземат масово участие” във общата стачка и митингите „срещу антинародната политика” на правителството. Според лидерите на СИРИЗА преговорите с кредиторите, исканията на работещите и общата мобилизация са от особено значение и трябва да бъдат използвани „срещу неолибералната политика и шантажа на финансовите и политическите центрове в Гърция и в чужбина”.

Общата конфедерация на труда ГСЕЕ обвини правителството в неспазване на предизборните обещания и продължение на политиката за обедняване на нацията.  Синдикатът на държавните служители в Гърция АДЕДИ поиска да бъдат отказани „старите и новите” меморандуми с кредиторите, да се запази размера на пенсиите и да се „размразят” заплатите, както и да се спрат уволненията на работещите в сферата на образованието и здравеопазването. Те също така поискаха да бъдат отменени новите данъци и да се установи справедлива данъчна система.