Борисов на Среща на върха по въпросите за миграцията в Малта

Акцент в разговорите ще бъде поставен върху първопричините за миграционната криза

11.11.2015 | 16:42 Редактор: Мариета Иванова
Борисов на Среща на върха по въпросите за миграцията в Малта

Още по темата

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха по въпросите на миграцията във Валета, Малта, съобщават от правителствената пресслужба.

Акцент на дискусиите във Валета ще бъде поставен върху:

  • справянето с първопричините за миграционната криза,
  • подобряването на работата за насърчаване и организиране на канали за законна миграция,
  • подобряване на закрилата на мигрантите и търсещите убежище,
  • по-успешната борба с експлоатацията и трафика на мигранти, подобряване на сътрудничеството при връщането и обратното приемане.

Инициативата за организация на форума е на Европейския съвет, който на заседанието си през април т. г. призова за международна среща на най-високо равнище, на която заедно със заинтересованите африкански и други ключови страни да бъдат обсъдени въпросите, свързани с миграцията.

След приключването на разговорите, на 12 ноември ще се проведе неформална среща на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на Европейския съюз, в която ще участва и премиерът Бойко Борисов.

Поводът за извънредната среща, свикана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, е продължаването с безпрецедентни темпове на миграционния поток и необходимостта от ускорени действия от страна на държавите-членки.

Срещата се приема за належаща заради усложняващата се ситуация и въпросите, свързани с вътрешните и външните граници на ЕС, които трябва да бъдат решени.