Валс: Франция е ангажирана с борбата с тероризма

11.11.2015 | 13:03
Валс: Франция е ангажирана с борбата с тероризма

Френският премиер Манюел Валс каза в сряда, че властите "осигуряват с пълна сила" сигурността на французите срещу терористичната заплаха след ареста на заподозрян в опит да атакува военни в Тулон.

"Всеки ден разузнавателните ни  служби, полицаите, жандармеристите са мобилизирани, разпитват, арестуват, правят всичко, за да заловят тези, които заплашват с действията си, с терористични проекти, нашата страна и французите", каза Валс по France 2.

"Работим с пълна сила и власт по сигурността на французите и днес ще го покажем", продължи Валс, който говори по време на церемонията на 11 ноември на Шан-з-Елизе в Париж.

"Няма нулев риск. Винаги има особено сериозна терористична заплаха, ще се преборим с тероризма отвън, в Сирия, Ирак и във Франция", каза Валс.

Министърът на вътрешните работи на Франция каза, че "нивото на бдителност е абсолютно". Той каза, че заподозреният се разследва много внимателно, а в последните месеци са направени над 300 ареста и над 150 души са в затвора.

 

Опитът за атентат във военноморската база в Тулон

В Тулон бе осуетен атентат срещу френски военни на 29 октомври. Главната дирекция на националната сигурност /DGSI/ арестува 25-годишния французин Хаким при опит да си осигури оръжие, за да нападне военноморската база в Тулон.

 

"Избегнахме жертви благодарение на спецчастите", каза член на екипа на вътрешния министър на Франция Бернар Казньов, цитиран от АФП.

Според разследването Хаким /Аким/ е роден в Тулон и е бил наблюдаван от 2014, когато започнал да пуска във Facebook съобщения в подкрепа на доброволците, които се бият на страната на Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Във военноморската база в Тулон са по-голямата част от военните кораби на Франция. Това е и базата на самолетоносача Шарл дьо Гол, както и на атомните подводници. Общо 12 000 души работят в базата.