Дейвид Камерън постави 4 условия за оставане на Великобритания в ЕС

Членството на страната в сегашния му вид носи сериозни икономически рискове, смята той

10.11.2015 | 15:26 Редактор: Мария Аладжова
Дейвид Камерън постави 4 условия за оставане на Великобритания в ЕС

Премиер-министърът на Великобритания предупреди, че е възможно страната да излезе от ЕС, ако не бъдат приети предложените от него реформи.Той поиска промени в 4 области, за да остане Великобритания в редиците на ЕС.

По негови думи трябва да се предоставят повече пълномощия на правителствата на страните-членки при вътрешното им управление.

В изказването му от 10 ноември, Камерън посочи, че реформите на условията за членство на Великобритания в ЕС са "сериозна, но не и невъзможна задача".

До края на 2017 година във Великобритания ще се проведе референдум за членството на страната в ЕС.

"Ако погледнете проблемите, пред които са изправени европейските лидери, ще разберете,че измененията, към които се стреми Великобритания, не попадат в графа "невъзможно". Те несъмнено са осъществими, но при добра политическа воля и политическо въображение", заяви британският премиер-министър.

Камерън ще изпрати писмо до президента на Съвета на Европа, Доналд Туск, с конкретни предложения относно реформите.

Той се надява да стигне до взаимно съгласие с Брюксел преди референдума през 2017 година.

Четири главни условия

В речта си Камерън подчерта четири основни точки на преговорите:

1. Гаранции за интересите на Великобритания и останалите страни нечленки на еврозоната в единния пазар;

2. Увеличаване на конкурентоспособността;

3. Изключване на Великобритания от основния принцип за все по-близък съюз и по-големи правомощия за националните парламенти;

4. Ограничаване на достъпа на мигранти от ЕС до социалните придобивки.

Според анализатори последната точка ще се окаже най-сложната в преговорите, тъй като някои страни смятат, че предложението на Камерън дискриминира гражданите им. Именно на това условие обаче Камерън ще настоява най-много. 

"Ако не стигнем до съгласие и ако съмненията на Великобритания не бъдат чути, ще ни се наложи да преосмислим членството ни в ЕС", допълни премиер-министърът.

Той подчерта, че подкрепя с "цялото си сърце" оставането на страната му в ЕС, но само в случай, че исканията му бъдат чути в Брюксел. Той предупреди, че в настоящия момент членството на Великобритания в ЕС носи сериозни икономически рискове за страната и възпрепятства търговията и увеличаването на работните места.