fallback

Брюксел планира приемни центрове за мигранти на Балканите

Целта на центровете е да задържат тези мигранти, които са успели да се преминат през Гърция без спиране в приемните центрове

10.11.2015 | 12:46 Автор: Лъчезар Вълев

Откриване на приемни центрове за мигранти в страните от Западните Балкани, които не са част от ЕС. Това предложение беше обсъдено на завършилата снощи извънредна среща на вътрешните министри на ЕС в Брюксел. Въпросните центрове ще допълват т.нар. "горещи точки", установени в Гърция и Италия.

Целта на центровете е да задържат тези мигранти, които са успели да се преминат през Гърция без спиране в приемните центрове, известни в Брюксел като "горещи точки". Местата ще бъдат открити заради Германия, Швеция и други богати държави, които предупредиха, че капацитетът им е запълнен.

Целта на плана е да се организира достъп до международна защита за мигрантите и връщане на тези, които не отговарят на критериите за протекция.

Жан Аселборн, вън. мин. на Люксембург

Това е илюзия. Невъзможно е да поискаш от някоя страна, специално от Гърция, да приема по 10 хиляди души на ден, да взимат отпечатъци и да слушат историите на тези хора, историите на техния живот и да се опитват да вземат решение, което е жизненоважно за тях.

Планът на ЕС е за разселване на общо 160 хиляди души. Миналия месец европейските лидери се споразумяха със страните от Балканите, сред които Сърбия и Македония, да осигурят настаняването на 50 хил. души в транзита между Гърция и останалата част от ЕС.

 

fallback
Още от Свят
fallback