Повишението на температурите може да потопи под вода най-големите градове

Повишаване на средните годишни температури с 2 градуса би могло да потопи част от сушата, обитавана в момента от 280 млн. души

09.11.2015 | 14:50 Редактор:
Повишението на температурите може да потопи под вода най-големите градове
Повишението на температурите може да потопи под вода най-големите градове

Глобалните температури ще нараснат с повече от предвиденото, прогнозира Метеорологичния офис на Великобритания. Цифрите от януари до септември 2015г. показват, че температурите вече са с 1,02C над средната спрямо тази от 1850 и 1900г. През 2010 г. почти 200 правителства се споразумяха за ограничаване на затоплянето до 2 градуса над прединдустриалните нива.

Ако прогнозите се сбъднат, 2015г. ще е първата година, която ще наруши ключовият праг. След това Земята ще е на половината път към глобалното повишението на температурите от 2 C, което е свързано с опасно затопляне.

Възможно е световният океан да залее големи части от Шанхай, Мумбай, Ню Йорк и други градове дори, ако предстоящата среща за климата на ООН ограничи глобалното затопляне до два градуса по Целзий, стана ясно от научно изследване, публикувано на 8 ноември, съобщи AFP. Според него повишаване на средните годишни температури на Земята с 2 градуса би могло да потопи част от сушата, обитавана в момента от 280 милиона души, докато повишаване от 4 градуса - каквито са прогнозите в момента – ще потопи области, на които живеят повече от 600 милиона човека.

Без правилни политики, които да предпазят бедните от лошото време и увеличаването на морското ниво, климатичните промени могат да тласнат 100 милиона души към бедността до 2030г., предупреди Световната банка, цитирано от Reuters. Според нея климатичните промени засягат най-много бедните.