fallback

Левицата сваля дясното правителство в Португалия

Парламентът не може да бъде разпуснат по-малко от шест месеца след като е бил избран

09.11.2015 | 07:46

Политическото бюро на социалистическата партия в Португалия обяви през нощта, че ще поиска депутатите да свалят миноритарното правителство на десницата на Педро Пасос Коелю, чиято програма се обсъжда от понеделник, 9 ноември в парламента, съобщи АФП.

Ръководният орган на партията гласува даде също така зелена светлина на създаването на социалистическо правителство, подкрепено от съюз с антилибералните партии в ляво.

„Формирането и одобряването на правителство от парламента е гарантирано“, както и „условията за стабилност на парламента“, съобщи политическото бюро в комюнике, цитирано от агенция Lusa.

На власт от 2011, дясната коалиция в Португалия спечели изборите на 4 октомври, след като проведе много непопулярна политика на бюджетни съкращения, но изгуби абсолютното си мнозинство.

С 122 депутати в 230-местния парламент левицата разполага с необходимото мнозинство, за да отхвърли програмата на дясното правителство, което ще означава автоматична оставка.

Снощи /в неделя, 8 ноември 2015/ политическото бюро на комунистическата партия на Португалия одобри „единодушно“ формирането на социалистическо правителство, подкрепено от ляв съюз за „четиригодишен мандат“, съобщава АФП.

 

Министър-председателят-социалдемократ Коелю спечели на 4 октомври повечето места в първите парламентарни избори след 2011, въпреки че коалицията му не успя да си осигури мнозинството от последните четири години, когато Португалия завърши програмата за финансова помощ от ЕС. Социалистите, Левият блок и комунистите заедно могат да формират мнозинство в парламента.

Депутатите ще започнат да обсъждат програмата на кабинета Коелю в понеделник следобед.

Правителството ще падне, ако социалистите и техните съюзници се обединят и гарантират мнозинство в парламента за отхвърляне на програмата във вота, насрочен за вторник.

Президентът Анибал Кавако Силва, който има властта да назначава министър-председатели след това ще реши дали ще даде мандат на лидера на социалистите Антонио Коста да формира кабинет.

Парламентът не може да бъде разпуснат по-малко от шест месеца след като е бил избран, което означава,  Кавако Силва няма да има възможност да насрочи нови избори.

/Корица: португалското правителство на 30 октомври 2015, снимка: В.Бранко, правителствен уебсайт/

fallback
Още от Свят
fallback