fallback

Хиляди туристи блокирани в Египет

Русия и европейски държави отказаха да летят в региона, заради разбилия се руски самолет

07.11.2015 | 21:21 Автор: Теодора Георгиева

Десетки хиляди туристи остават блокирани в египетския курорт Шарм ел-Шейх, след като Русия и европейски държави отказаха да летят в региона, заради разбилия се руски самолет. Експерти от туристическия бранш твърдят, че Египет губи 70% от туристите си заради самолетната катастрофа.

Близо 80 000 руски туристи остават блокирани в Египет след като Русия взе решение да прекрати полетите си до арабската страна.  Русия изпраща 44 празни самолета, за да прибере своите граждани от египетските курорти.

Москва иска да избегне тревогата, преживяна от хилядите британски туристи, задържани в египетския курорт Шарм ел-Шейх, след като Кайро ограничи броя на полетите, които трябваше да ги откарат в домовете им.

Говорител на съюза на туроператорите заяви, че няма да има евакуация и туристите ще могат да се завърнат по домовете си, когато те самите желаят.

Туристите от Обединеното кралство, които в момента са в курорта Шарм ел-Шейх, са информирали британското посолство, че отказват да се евакуират преди края на почивката им, въпреки възможността, която им е предоставена от британските власти. По думите на почиващите, обстановката в Шарм ел-Шейх е напълно спокойна и няма необходимост от спешно завръщане в родината им.

Първите самолети с британски туристи от курорта се приземиха вчера на лондонските летища Гетуик и Лутън. Връщащите се от Египет пътници ще могат да вземат със себе си до 10 кг ръчен багаж. Куфарите им ще бъдат превозвани отделно от съображения за сигурност.

 

fallback
Още от Свят
fallback