fallback

3 млн. мигранти в ЕС до 2017 г.

Европейската комисия представи анализ на бежанската вълна

05.11.2015 | 17:32 Автор: Мария Аладжова

Европейската комисия представи анализ на бежанската вълна, в който се посочва, че в рамките на следващите две години на територията на ЕС ще навлязат 3 милиона мигранти, съобщи БНР. 

До края на 2015 година броят на търсещите убежище се очаква да достигне 1 милион, през 2016 г. 1,5 милиона, а през 2017 г. - 500 хиляди. Не всички обаче ще получат статут на бежанци. Отново според данни на ЕК, общият брой на мигрантите представлява 0,4% от общото население на 28-те държави в ЕС.

Комисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси заяви, че новопристигналите чужденци няма да навредят на европейската икономика, а напротив - ще ѝ бъдат от полза. 

Понякога в политическите изказвания чуваме неясния аргумент, че притокът на бежанци щял да повлияе негативно на икономическия растеж. Нашите анализи сочат, че макроикономическият ефект ще е по-скоро благоприятен, при условие че съществуват подходящи политики за интеграция и улесняване достъпа до пазара на труда", коментира Московиси, цитиран от БНР.

Междувременно стана ясно, че страните от Западните Балкани ще открият допълнителни места за временен подслон на бежанците. Сред тях са Хърватия, Словения и Сърбия, които са заявили съответно 5000, 2000 и 6000 места.

fallback
Още от Свят
fallback