fallback

Среща на НАТО в Букурещ

Източна Европа и балтийските държави призоваха за засилено присъствие на войски на НАТО в региона

04.11.2015 | 21:20 Автор: Теодора Георгиева

Източна Европа и балтийските държави призоваха за засилено присъствие на войски на НАТО в региона. Това стана по време на среща на лидерите на заседание в румънската столица Букурещ. На него присъства и българския президент Росен Плевнелиев.

В съвместна декларация лидерите настояха и за задълбочено сътрудничество на ЕС с Алианса.

Лидерите на девет страни от Централна и Източна Европа и балтийските държави заявиха, че са сериозно загрижени относно продължаващото агресивно позьорство на Русия и призоваха за засилено присъствие на войски на НАТО в региона.

"Заставаме твърдо зад необходимостта Русия да зачита международното право, както и да се придържа към международните си задължения, отговорности като предварително условие за основани на вярата и доверието отношения между НАТО и Русия." - заявиха в съвместна декларация лидерите на държавите в Букурещ.

Те изразиха загриженост и относно военните действия на Москва в Сирия.

"Фактът, че Алиансът е жив в днешната ситуация на заплахи от изток и юг означава преди всичко повече войски, повече инфраструктура и повече общи действия от военен характер. Дълбоко вярвам, че ще бъде единно мисленето по въпроса за бъдещите цели на Алианса, защото е очевидно,че никой не трябва да се съмнява, че Алиансът трябва да се адаптира към нововъзникващите предизвикателства." - заяви полският президент Анджей Дуда.  

Българският президент Росен Плевнелиев, който участва в срещата, коментира, че ЕС и НАТО трябва да разглеждат региона на Югоизточна Европа не като периферия, а като център на геополитически интереси и политики. Държавният глава определи ситуацията със сигурността в региона като непредсказуема, вследствие на рекордния брой кризи.

На съвета беше взето и решение ускорено да се повиши съвместимостта на българските Въоръжени сили с тези на нашите съюзници, чрез придобиването на въоръжение, което отговаря на стандартите на НАТО. 

Следващата среща на върха на НАТО ще се проведе във Варшава през 2016 година.

 

fallback
Още от Свят
fallback