Среща на НАТО в Букурещ

Източна Европа и балтийските държави призоваха за засилено присъствие на войски на НАТО в региона

04.11.2015 | 21:20 Редактор: Теодора Георгиева
Среща на НАТО в Букурещ

Източна Европа и балтийските държави призоваха за засилено присъствие на войски на НАТО в региона. Това стана по време на среща на лидерите на заседание в румънската столица Букурещ. На него присъства и българския президент Росен Плевнелиев.

В съвместна декларация лидерите настояха и за задълбочено сътрудничество на ЕС с Алианса.

Лидерите на девет страни от Централна и Източна Европа и балтийските държави заявиха, че са сериозно загрижени относно продължаващото агресивно позьорство на Русия и призоваха за засилено присъствие на войски на НАТО в региона.

"Заставаме твърдо зад необходимостта Русия да зачита международното право, както и да се придържа към международните си задължения, отговорности като предварително условие за основани на вярата и доверието отношения между НАТО и Русия." - заявиха в съвместна декларация лидерите на държавите в Букурещ.

Те изразиха загриженост и относно военните действия на Москва в Сирия.

"Фактът, че Алиансът е жив в днешната ситуация на заплахи от изток и юг означава преди всичко повече войски, повече инфраструктура и повече общи действия от военен характер. Дълбоко вярвам, че ще бъде единно мисленето по въпроса за бъдещите цели на Алианса, защото е очевидно,че никой не трябва да се съмнява, че Алиансът трябва да се адаптира към нововъзникващите предизвикателства." - заяви полският президент Анджей Дуда.  

Българският президент Росен Плевнелиев, който участва в срещата, коментира, че ЕС и НАТО трябва да разглеждат региона на Югоизточна Европа не като периферия, а като център на геополитически интереси и политики. Държавният глава определи ситуацията със сигурността в региона като непредсказуема, вследствие на рекордния брой кризи.

На съвета беше взето и решение ускорено да се повиши съвместимостта на българските Въоръжени сили с тези на нашите съюзници, чрез придобиването на въоръжение, което отговаря на стандартите на НАТО. 

Следващата среща на върха на НАТО ще се проведе във Варшава през 2016 година.