Китай със свой първи пътнически самолет

С919 Made In China предизвиква Boeing и Airbus

02.11.2015 | 21:14 Редактор: Теодора Георгиева
Китай със свой първи пътнически самолет

Китай показа първия си пътнически самолет. Идеята е той да бъде конкуренция на моделите на Боинг и Еърбъс. Първият полет е планиран за следващата година.

 

Произведеният в Китай пътнически самолет C919 може да превозва 168 пътници на 5550 км и ще се опита да конкурира в регионалните полети двете глобални „звезди“ на средно дългите полети, B737 и A320.

Произведен от Comac, първият китайски пътнически самолет бе представен на 2 ноември 2015. Ще мине още време обаче преди да започнат първите доставки на емблематичния за авиационните амбиции на Пекин.

„С919 бележи важен етап от разработката на първия китайски самолет“, каза президентът на Comac Джин Джанлонг на тържествената церемония в Шанхай.

Още по темата

Според китайския China Daily първият полет на С919 ще бъде през 2017. Comac си е осигурил вече 517 поръчки, изключително от китайски компании, сред които Air China и Hainan Airlines.

Сред редките чуждестранни клиенти е тайландската City Airways, което бе съобщено през октомври.

Самолетът се сглобява в Китай, но голяма част от системите и двигателите са доставяни от други компании, сред които американски и френски.

Китай е един от големите авиационни пазари, въпреки забавянето на икономиката.