Кризата с бежанците: Юнкер свиква нова среща на върха

24.10.2015 | 13:47 Редактор: Теодора Георгиева
Кризата с бежанците: Юнкер свиква нова среща на върха

Кризата с бежанците няма да свърши в близко бъдеще. Този коментар направи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Утре /неделя, 25/10/2015/ Юнкер свиква извънредна среща, посветена на миграционния поток през Балканите. На нея се очаква да бъде представен план от 16 точки, както и създаване на контактна група, чиито членове да са представители на страните от Европейския съюз.

 Жан-Клод Юнкер заяви, че  политиката на допускане на безпрепятствено пресичане на границите е неприемлива.

"Съседите трябва да работят един с друг, а не един срещу друг", каза Юнкер.

Той припомни, че част от европейските страни затвориха за мигрантите своите граници, без да поискат съгласието на своите съседи.

На фона на извънредната ситуация с мигрантските потоци през Балканите, утре /25/10/2015/ Юнкер свиква извънредна среща .  Тя ще се състои в централата на Комисията в Брюксел. На срещата са поканени държавните и правителствените ръководители на Австрия, България, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения. Целта е да се постигне съгласие по общи действия, които да бъдат предприети незабавно. В изявление на Европейската комисия се казва, че е необходимо от по-голямо сътрудничество, по-широки консултации и незабавни оперативни действия. 

На този фон нов случай на палеж в център за настаняване на мигранти в Словения. Гъсти облаци дим се издигаха в небето от лагера Брежица. Властите в Любляна сили на армията, които да помагат на полицията при охраната на границата, от където през последните дни преминаха десетки хиляди мигранти.