Заплаха от атентати в Турция, полицията в готовност

Ислямисти са влезли в Турция от Сирия

24.10.2015 | 13:42 Редактор: Теодора Георгиева
Заплаха от атентати в Турция, полицията в готовност

Полицията в Турция е приведена в пълна бойна готовност. Мярката е предприета след разпространено съобщение за четирима джихадисти от Ислямска държава, които са влезли в страната и са заплашили да извършат атентати.

Ислямистите са влезли в Турция от Сирия. За мишена те са посочили самолети, кораби и митинги. Местните медии съобщават, че четиримата екстремисти ползват документи с фалшива самоличност.  

Преди седмица властите в югоизточната ни съседка представиха списък с 21 бойци от Ислямска държава, които са проникнали нелегално през сирийско-турската граница с намерението да осъществят самоубийствени атентати.

Турското разузнаване предупреди за планирани бомбени експлозии в Истанбул, Анкара, Измир и Диарбекир.

Според него спящите клетки са в очакване на разпореждане за действие. Анализатори коментират, че предизборната ситуация в страната е повече от критична след кървавия атентат на 10 октомври, когато двама атентатори-самоубийци се взривиха на митинг в Анкара и отнеха живота на 106 души.

Турция смята, че извършителите на атентата на централната гара в Анкара на 10 октомври 2015 са свързани с Ислямска държава.