fallback

ЕК критикува България за транспонирането на Директивата за енергийна ефективност

ЕК прикани 11 държави да транспонират изцяло директивата в националното законодателство

22.10.2015 | 14:59 Автор: Мариета Иванова

Европейската комисия е установила неточности при  транспонирането в националното законодателство на Директивата за енергийната ефективност (2012/27/EС) в България, Унгария и Португалия, става ясно от прессъобщение на пресцентъра на ЕК в София. Това е разгледано в изпратени до страните мотивирани становища.

Днешното допълнително мотивирано становище за Унгария замества решението на Комисията да сезира Съда на ЕС. В изпратените становища от ЕК призовават и за цялостно транспониране на Директивата относно енергийната ефективност(2012/27/EС). Това следва да направят и Белгия, Кипър, Чешката република, Испания, Финландия, Литва, Люксембург, Полша. От пресцентъра на ЕК отбелязват, че Директивата е трябвало да бъде транспонирана в националното право до 5 юни 2014.

Съгласно документа държавите от ЕС трябва да реализират икономии на енергия от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2020 г. Те трябва да направят това чрез използване на схеми за задължения за енергийна ефективност и/или други целенасочени политически мерки за насърчаване на енергийната ефективност в домакинствата, промишлеността, сградите и транспорта.

Комисията продължава да следи изпълнението на Директивата и в бъдеще ще разгледа всички евентуални проблеми.

Държавите-членки разполагат с два месеца, за да изпълнят своите задължения, след което Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу тях и да поиска налагането на финансови санкции.

fallback
Още от Свят
fallback