Глоби за Фиат и Старбъкс

21.10.2015 | 20:52 Редактор:
Глоби за Фиат и Старбъкс
Глоби за Фиат и Старбъкс

ЕК поиска от Фиат и Старбъкс да платят между 20 и 30 милиона евро, защото са се възползвали от данъчни оптимизации в Люксембург и в Холандия, които според Брюксел не са законни, но двете корпорации със сигурност ще обжалват.

Нарушението е било извършено чрез калкулиране на данъците на основата на цени и услуги, предоставяни взаимно между компаниите в холдингите на "Фиат" и "Старбъкс", които не са били реални спрямо пазарните условия. В резултат на това повечето от приходите на "Старбъкс" са били насочвани в чужбина, а финансиращата "Фиат" компания е плащала данъци върху непазарни и подценени приходи.

От Европейската комисия поясняват, че компаниите вече няма да се наслаждават на данъчните предимства, които са получавали досега заради тези решения. Решението може да доведе до промени в правилата за данъчно облагане на корпорациите в Европа. ЕК започна разследвания срещу "Фиат" и "Старбъкс" през юни 2014 година. ЕК се занимава и с други подобни случаи, при които става дума за незаконни субсидии. Проверява се бизнесът на Amazon в Люксембург и на Apple в Ирландия.