fallback

Историческа победа на евроскептиците в Швейцария

Народната партия получава 65 от 200 места в парламента

20.10.2015 | 22:17

Швейцарската Народна партия, която се обявява против членството на страната в Европейския съюз и настоява да се ограничи достъпът на мигрантите спечели парламентарните избори, съобщи Ройтерс.

Предварителните резултати показват, че Народната партия печели 65 места в 200-местния парламент.

Това е най-добрият резултат за една партия на изборите в последните 100 години. Повече депутати ще изпрати и Либералната партия, чиято програма подкрепя националния бизнес.

Лидерът на Народната партия Тони Брунер каза в интервю за швейцарската телевизия, че резултатите от изборите са били предрешени, защото хората се страхували от масовия наплив на мигранти в Европа. Това бе основната тема на кампанията.

Противниците на приемането на мигранти в Швейцария издигнаха и лозунг „Остани свободна“ и се обявиха против евентуалното членство на конфедерацията в ЕС.

Според швейцарското законодателство всички партии от парламента имат право да изпратят в правителството свои представители в съотношението, в което са представени.

Според Ройтерс успехът на Народната партия ще й позволи да окаже натиск над федералния президент да проведе референдум, който още повече може да ограничи правата на мигрантите.

/Графика: ch.ch, Федерално канцлерство, илюстрация: Брюно Фозер/

fallback
Още от Свят
fallback