Хиляди мигранти са блокирани на балканските границите

Мигрантите се намират в условия на студ и влага, близо до железопътни релси

19.10.2015 | 14:58 Редактор: Ирина Георгиева
Хиляди мигранти са блокирани на балканските границите

Хиляди мигранти са блокирани на границите на Балканите, пише BBC. Те се намират в условия на студ и влага, близо до железопътни релси, защото пътят им към Западна Европа е блокиран.

До тази ситуация се стигна, след като Унгария заяви, че от съображения за сигурност затваря границата си със Сърбия и Хърватия, което принуди мигрантите да променят маршрута си през Словения, допълва БНР. Властите там обаче наложиха ограничения за броя на пропусканите мигранти - до 2500 на ден. Хиляди души, включително малки деца и бебета са прекарали нощта на открито при границата между Хърватия и Словения.

От Агенцията за бежанците на ООН съобщиха, че има недостиг на храна, одеяла и нормални условия на границата между Сърбия и Хърватия. Там се намират около 10 000 мигранти, блокирани от ограниченията по границите, наложени от страните от Евросъюза.

Хиляди мигранти, главно от Сирия, Ирак и Афганистан, минават през новия балкански маршрут, след като Унгария издигна телена ограда по границата си с Хърватия. 

Последният ход на унгарското правителство да спре потока през Гърция, Македония и Сърбия тласна мигрантите към Словения, откъдето те се надяват да продължат към Австрия и в крайна сметка да стигнат до Германия.