fallback

Гръцкият парламент прие нови мерки за икономии

Пенсионната възраст ще нарасне до 67 години до 2022 г., като на практика се премахва възможността за предсрочно пенсиониране

17.10.2015 | 10:14 Автор: Георги Стоянов

Гръцкият парламент прие тази нощ нови мерки за икономии, поискани от международните кредитори в рамките на третата програма за финансова помощ за страната, съобщава Франс прес.

Съответният закон бе одобрен от 300-членния еднокамарен законодателен орган със 154 гласа "за". Той бе подкрепен само от двете партии от управляващата коалиция - лявата СИРИЗА и националистическата "Независими гърци".

Още по темата

Законът налага нови строги мерки за икономии. Той повишава редица данъци, включително за отдаване на недвижимо имущество под наем. Наказанията за нарушаване на данъчното законодателство стават по-тежки.

Пенсионната възраст ще нарасне до 67 години до 2022 г., като на практика се премахва възможността за предсрочно пенсиониране. Пенсиите на онези, които са се пенсионирали под 67-годишна възраст, ще бъдат орязани с 10 процента.

Гръцки синдикати проведоха вчера протести срещу новия закон. Приемането му обаче бе поставено като предварително условие от кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд за отпускане на следващия транш от помощта за Гърция, който ще е в размер на 2 милиарда евро.

fallback
Още от Свят
fallback