fallback

Убити и ранени при мащабна операция на израелската полиция в арабските райони на Ерусалим

МВнР препоръчва на българите да не пътуват

15.10.2015 | 08:32 Автор: Ирина Георгиева

Нападенията в Ерусалим продължиха часове, след като израелските сили започнаха мащабна операция за сигурност в арабските райони на града, пише BBC. На 14 октомври полицията блокира входа на квартал Джабал Мукабер, дом на трима мъже, обвинени в убийството на трима израелци ден преди това. 

Няколко часа по-късно от полицията съобщиха, че е застрелян палестинецът, който намушка израелка на главната автогара в ЕрусалимМеждувременно друг палестинец се опита да забие нож в полицай близо до стените на Стария град. Мъжът е бил застрелян от силите на реда.

Най-малко 30 палестинци също са били убити, включително и техните нападатели, а стотици са ранени, допълват от палестинското здравно министерство.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби заяви, че Белият дом е "загрижен" от "съобщенията за действия по сигурността, които биха могли да са показател за прекомерна употреба на сила" от израелските власти. Белият дом и Държавният департамент потвърдиха, че държавният секретар Джон Кери ще посети региона веднага, без да дават повече подробности.

Говорейки за първи път, откакто е започнала вълната от насилие, президентът Палестинската автономия Махмуд Абас заяви, че има опасност израелските действия "да предизвикат религиозен конфликт, който би могъл да изгори всичко". Той обвини Израел, че "хладнокръвно екзекутира децата ни", след като 13-годишно палестинче било застреляно от израелската полиция на 12 октомври, след като то и 15-годишно момче нападнали израелец с ножове.

В отговор израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Абас в "лъжи и подстрекателство", тъй като детето било живо в болница, съобщи Jerusalem Post. По думите ми на 13 октомври новите мерки за сигурност са били насочени към "тези, които се опитват да убият или помагат на убийците".

Междувременно от МВнР предупредиха, че категорично се препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания до Ерусалим, особено в т.нар. "Стар град", както и да се избягват и други туристически дестинации в страната и в Западния бряг. За намиращите се български граждани на израелска територия се препоръчва да избягват пътувания с градски транспорт и посещаване на публични места, на които се събират голямо множество от хора, поради потенциална опасност от стълкновения и терористични атаки.

Българските граждани, пребиваващи в Израел, следва да се въздържат от пътувания до граничните на Израел райони с напрежение – най-вече по границата с Газа, но също и в граничните райони със Сирия и с Ливан. Съществува потенциална опасност от спорадичен ракетен или друг обстрел срещу израелска територия, като вече са регистрирани няколко такива инцидента.

Препоръчва се на българските граждани, краткосрочно пътуващи до Израел по неотложни причини, да се регистрират на интернет страницата на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Тел Авив.

/Снимка: Архив/

fallback
Още от Свят
fallback