ЕС притиска Турция за споразумение по мигрантската криза

Турция е приютила най-малко 2 млн. бежанци, повечето от съседна Сирия

14.10.2015 | 14:49 Редактор: Мариета Иванова
ЕС притиска Турция за споразумение по мигрантската криза

Делегация на Европейската комисия заминава за Турция с оферта на предпроектно споразумение за справяне с мигрантската криза в Европа, предава BBC.

ЕС се надява да сключи споразумение преди срещата в четвъртък.

Заради обявения тридневен траур в Турция обаче след атентата в Анкара, разговорите се забавиха, посочват от BBC.

По данни на Международната организация за миграция почти 600 хиляди мигранти са пристигнали в ЕС по вода от началото на 2015.

Предполага се, че Турция е приютила около 2 милиона мигранти, повечето от които търсещи убежище от войната в съседна Сирия.

В отговор на засилване на сътрудничеството с ЕС се очаква Турция да настоява за ускоряване на процеса по отпадане на визите за пътуване за гражданите на страната в рамките на европейските държави от Шенгенската зона.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че отстъпките ще се правят, само ако те помогнат за намалява на мигрантския натиск, който достига рекордни нива.

Прогнозите на Туск са, че следващата пролет натискът ще е дори по-голям.

На среща на вътрешните министри от ЕС на 9 октомври беше приета декларация за подкрепа на страните извън Общността, приели най-голям брой бежанци от Близкия изток-  Турция, Йордания и Ливан, както и транзитните страни, беше приета на Конференцията на високо равнище.