fallback

Борисов се чул по телефона и с Ердоган

Премиерът благодарил на турските власти за помощта в справяне с бежанския натиск

14.10.2015 | 12:11 Автор: Мариета Иванова

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с турския президент Реджеп Ердоган, съобщиха от правителствената пресслужба. Борисов е на посещение в Турция, където се срещна с колегата си Ахмет Давутоголу.

Турският президент по това време не е бил в Истанбул.

„Дойдох, макар и за кратко, за да благодаря за помощта, която ни оказвате с бежанците и да подкрепим Турция след атентатите, да покажем нашето приятелско отношение“, коментирал Борисов и изразил надежда след изборите в Турция да има официална среща с Ердоган. Самият турски президент посочил, че отдава голямо значение на продължаването на добрите отношения и на диалога между двете страни.

Основната тема на разговорите между Борисов и Ердоган е била миграционният поток. Според президента Ердоган бежанската криза е прераснала в глобален проблем и ЕС трябва да положи големи усилия по този въпрос. По думите му  важно да се облекчи товарът с бежанците, който лежи на Турция, и призова този въпрос да бъде разгледан на предстоящото заседание на Европейския съвет, посочват от българската правителствена преслужба.  

„Имате пълната ни подкрепа“, уверил премиерът Борисов и добавил, че в Брюксел му предстоят срещи с председателите на ЕК, ЕП и Европейския съвет.

 

fallback
Още от Свят
fallback