Великобритания стартира кампания за оставане в ЕС

Кампанията е надпартийна

12.10.2015 | 08:38
Великобритания стартира кампания за оставане в ЕС

В понеделник стартира кампанията за запазване на Великобритания в Европейския съюз преди референдума, който обеща да проведе премиерът Дейвид Камерън до края на 2017.

Кампанията е наречена „Великобритания по-силна в Европа“. Тя е надпартийна и ще бъде водена от бившия президент на Marks and Spenser Стюард Роуз, консерватор, член на горната камара на парламента.

„Вярвам, че сме по-силни, по-богати и по-сигурни в Европа, отколкото сами“, трябва да обяви в деня на старта на кампанията Стаюрд Роуз, според откъси от изявлението му, публикувани предварително и цитирани от АФП.

„Да твърдим, че за Великобритания патриотичният път е да отстъпи, да ни оттегли и да ни върне назад означава, че не разбираме кои сме като нация“, казва Роуз. „Не бих позволил на никого да ми каже, че съм по-малко англичанин, защото вярвам, че Великобритания е по-силна в икономиката, сигурността и обществото“.

Премиерът-консерватор Дейвид Камерън обеща да проведе до края на 2017 национален референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС. Под натиска от анти-европейската партия UKIP и евроскептичното крило на собствената си Лейбъристка партия той се ангажира да предоговори условията на членството на Великобритания в ЕС. Камерън настоява Лондон да получи повече правомощия да се отказва от дадена мярка, която би довела до по-голяма интеграция на страната в ЕС.