Лидер на крайнодесните влиза в битката за Виена

Хайнц-Кристиан Щрахе е с почти изравнена подкрепа с кандидата на упрваляващите социалдемократи и настоящ кмет на австрийската столица Михаел Хойпел.

11.10.2015 | 12:56 Редактор: Лъчезар Вълев
Лидер на крайнодесните влиза в битката за Виена

Лидерът на австрийската крайнодясна Партия на свободата с шанс за победа в битката за Виена на провеждащите се днес местни избори в страната. Хайнц-Кристиан Щрахе е с почти изравнена подкрепа с кандидата на упрваляващите социалдемократи и настоящ кмет на австрийската столица Михаел Хойпел. 

Ключови за възхода на крайнодестните в Австрия според наблюдатели са както бежанската криза, от която страната беше сериозно засегната, така и антимигрантски настроения, умело използвани Партията на свободата.

Това поставя под сериозен въпрос 70-годишното господство на Социалдемократическата партия във Виена, които след края на Втората световна война печелят всички избори в австрийската столица. Настоящият кмет Михаел Хойпел управлява града от 1994 г. насам. Според последните социологически проучвания в момента националистите могат да спечелят 35 % от гласовете в столицата. Само един процент по-малко от социалдемократите.

„Нарастването на брой на мигрантите от Близкия Изток ускорява процеса на разпадане на Червената Виена“, пише в свой коментар Deutsche Welle. Според медията освен бежанския наплив разочарованието сред избирателите на социалдемократите е предизвикано и от главоломно растящите наеми, увеличаващата се безработица, стагнацията при заплащането на труда, както и рекордния общински дълг.

За предизборната битка в Австрия и настроенията там разказва Лъчезар Вълев: