Протест в Берлин срещу ТПТИ

Организаторите съобщават за 250 хиляди участници

10.10.2015 | 21:05 Редактор: Теодора Георгиева
Протест в Берлин срещу ТПТИ

Близо 100 000 души от различни политически групи се събраха в центъра на Берлин на протест срещу трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между Европейския съюз и Съединените щати на 9 октомври 2015.

Според организаторите на протеста са присъствали 250 000.

Демонстрантите подкрепят опасенията, че търговското споразумение може да занижи стандартите за безопасност на храните и да подкопае регулациите в Европа.

Профсъюзни организации, екологични и благотворителни групи и опозиционни партии бяха сред организаторите на протестното шествие.

За сигурността по време на събитието са ангажирани близо 1000 полицаи. Протестът започна с речи и музикални изпълнения. След това протестиращите се отправиха към Колоната на победата.

От 2013 година Европейският съюз и Съединените щати преговарят за трансатлантическата зона за свободна търговия и инвестиции. Тя има за цел да подобри търговията между Брюксел и Вашингтон.

Противниците на договора се опасяват, че това ще доведе до занижаване на стандартите за безопасност на храните и европейските стоки ще бъдат изместени от по-евтините и по-малко качествени американски.

Германското правителство няколко пъти се обяви за по-бързото подписване на договора, тъй като според него той ще помогне за справяне с последствията от дълговата криза. Германското общество е разделено по въпроса. Проучване на общественото мнение показва, че 36% се обявяват против трансатлантическото споразумение.

В писмо от една страница, публикувано в няколко германски вестници в събота вицеканцлерът (SPD) и министър на икономиката Зигмар Габиел предупреди противниците на договора.

"Имаме шанса да определим нови и добри норми за развитие на глобалната търговия. С тези амбициозни правила за опазване на околната среда и потребителите и със справедливите условия за инвестициите и работещите - това трябва да е целта ни", написа Зигмар Габиел.

Чуйте репортажа на Теодора Георгиева.