Лекари без граници: Атаката на болницата в Кундуз можеше да бъде предотвратена

Според наличната към момента информация ударът е бил нанесен от въоръжените сили на САЩ

05.10.2015 | 09:09 Редактор:
Лекари без граници: Атаката на болницата в Кундуз можеше да бъде предотвратена
Лекари без граници: Атаката на болницата в Кундуз можеше да бъде предотвратена

Бомбардирането на болницата на „Лекари без граници” в Кундуз е можело да бъде предотвратена, сочат изказванията на длъжностни лица в Афганистан около инцидента. Такова мнение е изразил в разпространено писмено изявление генералният директор на международната хуманитарна организация Кристофър Стокс, предава ТАСС.

Той категорично отхвърли твърденията, че лечебното заведение е използвано от бойците на талибаните за военни цели.

Организацията „Лекари без граници” „с отвращение прие последните заявления от някои органи от Афганистан, които се опитват да оправдаят нападението на нашата болница в Кундуз”, отбеляза Стокс. По думите му „тези изказвания предполагат, че афганистанските и американските сили, действащи заедно, са решили да унищожат до основи напълно функционираща болница, в която е имало над 180 сътрудници и пациенти, защото, както те твърдят, там е имало талибани”.  „Това е равносилно на признание за извършване на военно престъпление. Това изцяло противоречи с първоначалния опит на правителството на САЩ да омаловажи значението на атаката, определяйки случилото се като „съпътстващи щети”, коментира Стокс.

От „Лекари без граници” настояват за „пълно и прозрачно разследване на събитията от независима международна организация,” подчертал Стокс. По негово мнение „би било съвършено недостатъчно да се разчита само на вътрешно разследване”.

В резултата на въздушния удар по болницата в Кундуз са загинали 12 сътрудници от „Лекари без граници” и 10 пациенти, в това число и деца. Други 37 души, сред които 19 членове на хуманитарната организация, са били ранени.