Все повече британци искат Великобритания вън от ЕС

Миграционната криза в Европа е провокирала промяна на мнението на много британци

28.09.2015 | 13:34 Редактор: Мариета Иванова
Все повече британци искат Великобритания вън от ЕС

Броят на подкрепящите излизането на Великобритания от Европейския съюз за първи път надмина този на противниците на отделянето от Общността, предава ТАСС, позовавайки се на британското издание Times.

Британската медия се позовава на данните от социологическо проучване на YouGov, проведено сред 11 хиляди жители на Обединеното кралство и 5 хиляди члена на водещи политически партии.

Данните на изследването показват, че 40% от британците ще гласуват за излизане на страната им от ЕС на планирания от управляващата Консервативна партия в тази връзка референдум. За оставане в ЕС заявяват, че ще гласуват 38% от запитаните. 16% не са определили позицията си, а други 6% споделят, че няма да участват в гласуването.

Промяната в нагласите се оказва неочаквана от гледна точка на това, че през юни застъпниците на оставането на Лондон в ЕС са били с 10% повече пред противниците. ТАСС отбелязва, че причина за промяна на мнението е разрастващата се миграционна криза в Европа.

Референдумът за съдбата на бъдещото членство на Великобритания в ЕС следва да се проведе до края на 2017. Според редица представители на медиите, това може да се случи още в края на 2016 година.