Франция може да приеме до 30 хил. бежанци

25.09.2015 | 14:11 Редактор: Лъчезар Вълев
Франция може да приеме до 30 хил. бежанци

Франция може да приеме на своя територия не повече от 30 хил. бежанци през следващите  две години. Това заяви френският премиер Манюел Валс в ефира на телевизия France 2. Той подчерта, че тези, чиито молби за убежище не срещнат одобрение, ще бъдат ескортирани до границата.

Манюел Валс заяви, че Европа не може да посрещне всички, които бягат от диктатурата в Сирия. Той изтъкна, че всяка година Франция посреща по 200 хил. души по лични и икономически причини. Валс допълни, че имиграцията винаги е била възможност за Франция, но по думите му всичко това трябва да се случва организирано.
Думите на Валс идват след като в началото на седмицата ОИСР предупреди, че през тази година в Европа се очаква да потърсят убежище рекордните един милион души, бягащи от войната в Сирия и Ирак. Почти половината според организацията ще получат убежище.

Продължават и мерките на европейските страни за справяне с бежанската криза. Германското правителство реши да отпусне над 4 млрд. евро еднократна финансова помощ за своите федерални провинции през 2016 г. Средствата ще се използват за нуждите, свързани с приемане и настаняване на пристигащите в страната мигранти и бежанци.