fallback

Кой влиза в кабинета Ципрас-2

Нов кабинет, със същото тяло, обобщава в-к Етнос състава на новото гръцко правителство

22.09.2015 | 17:45 Автор: Лъчезар Вълев

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обявява тази вечер състава на новия си кабинет. Министрите на коалиционното правителство на СИРИЗА и Независими гърци полагат клетва утре сутринта /23 септември 2015/.

„Нов кабинет, но със същото тяло“. С това заглавие в. Етнос обобщава състава на новото гръцко правителство. Външен министър отново ще е Никос Кодзиас, а за отбраната  пак ще отговаря лидерът на коалиционните партньори на СИРИЗА „Независими гърци“ Панос Каменос. Ключовото финансово министерство отново ще е поверено на Евклид Цакалотос, който води преговорите с кредиторите за гръцкия дълг в тяхната финална фаза.

Врати отваря и ново министерство – за реализацията на меморандума с кредиторите. Ведомството ще се ръководи от Йоргос Хулиаракис, който беше финансов министър в служебното правителство.

Проблемен остава поста на председател на парламента. По всяка вероятност постът ще поеме бившият зам.-министър на търговския флот в първото правителство на Ципрас Теодорис Дрицас. Съвсем козметични промени има и в някои „второстепенни“ министерства. От СИРИЗА съобщиха, че се предвижда сформирането на постоянен Национален съвет по европейски въпроси и външна политика, който ще бъде с представители на всички парламентарни партии.

Гръцкият министър-председател даде сигнал, че ще състави правителство, което да приложи договорените с международните кредиторите мерки и реформи. По време на церемонията по полагане на клетва Алексис Ципрас заяви, че основният ангажимент на неговото правителство ще бъде да изведе страната от 5-годишната икономическа криза. Това предизвика въздишка на облекчение, с което Брюксел  прие изборните резултати и знак, че Атина ще продължи да се придържа към ангажиментите си за реформи.

Въпреки обещанията за придържане към ангажиментите, заложени в третия спасителен план, някои анализатори остават скептични, като предричат нестабилно управление.

 

fallback
Още от Свят
fallback