Die Zeit: Ципрас игра рисковано и отново спечели

Новото правителство ще управлява Гърция в тежък за страната момент заради очакваните от кредиторите реформи и бежанската криза

21.09.2015 | 15:16 Редактор: Лъчезар Вълев
Die Zeit: Ципрас игра рисковано и отново спечели

Ципрас игра рисковано и отново спечели, а изтощените гръцки избиратели върнаха СИРИЗА на власт. Това са част от коментарите в западната преса след вота вчера. Новото правителство ще управлява Гърция в тежък за страната момент заради очакваните от кредиторите реформи и бежанската криза.

Ципрас празнува победата си, но Гърция е изправена пред трудни времена. Така германското издание Der Spiegel започва коментара си за изборите в южната ни съседка. Трите големи предизвикателства пред новия кабинет в Атина според изданието ще бъдат колосалният дълг, натискът за провеждане на реформи и бежанската криза. Der Spiegel допълва, че времето е ограничено. Новото правителство ще бъде формирано бързо, отбелязва медията. Първото заседание на парламента е насрочено за 1 октомври.

Ципрас игра рисковано и отново спечели, пише в. Die Zeit. Изданието допълва, че заявената цел още преди вота вече е достигната, а именно правителство от леви и десни в лицето на СИРИЗА и Независими гърци. Председателят на СИРИЗА хвана бика за рогата и отиде възможно най-бързо на предсрочни избори. Това би означавало края на Ципрас, но той използва останалата от последните месеци инерция и в крайна сметка гърците решиха, че не той е виновен за хаоса в страната, а действията на кредиторите.  Големите губещи на изборите според „Цайт“ са консерваторите от Нова демокрация и социалистите от ПАСОК, които Ципрас успешно е посочил като отговорни за кризата.

Другият голям губещ на изборите е политическата култура на Гърция. Причината е, че крайнодясната Златна зора разгърна позициите и е трета сила в страната.  Изданието отбелязва, че на настоящите избори Гърция отбелязва най-ниска избирателна активност от 40 години насам.  Едва 55% от гърците са отишли да гласуват, което е най-ниската активност от края на управлението на военната хунта в страната през 1974 г.