Frontex поиска повече подкрепа от ЕС

Директорът на европейската агенция за контрол настоя за въвеждане "спешно" на "хомогенна" европейска гранична политика

21.09.2015 | 13:42 Редактор: Ирина Георгиева
Frontex поиска повече подкрепа от ЕС

Директорът на европейската агенция за контрол на границите Frontex, Фабрил Легери, настоя в понеделник, 21 септември 2015 за необходимостта и въвеждане "спешно" на "хомогенна" европейска гранична политика, съобщи АФП.

"В глобален план сътрудничеството /със страните от ЕС/ работи добре. Но в последните месеци драмата с бежанците показва, че трябва спешно да намерим хомогенна гранична политика", заяви Легери пред германския ежедневник Die Welt и испанския вестник El Pais.

"Това, което със сигурност можем да кажем е, че имаме нужда от повече помощ в човешка сила от страните в ЕС. Хората, които бихме могли да разположим на място и от които имаме нужда веднага", каза Легери.

Той подчерта, че "скоростта и динамиката на притока на бежанци продължава да е много висока".

"Изправяме се пред ситуация, която донеса не сме преживявали", каза Легери, уточнявайки, че Frontex е регистрирал от началото на годината над 520 незаконни влизания в Европа.

Според Легери "връщане на границите в Европа представлява добра основа, за да можем да разпределим систематично бежанците в самите страни-членки" на базата на системата от квоти.