Лидерът на Независимите гърци е готов да прави коалиция със Сириза

Каменос обеща да напусне политиката, ако не влезе в парламента

20.09.2015 | 23:29
Лидерът на Независимите гърци е готов да прави коалиция със Сириза

Дясната партия Независими гърци съобщи в неделя, на 20 септември 2015, че ще се съюзи с победителите Сириза за формиране на коалиционно правителство.

„От утре сутринта с Алексис Ципрас като министър-председател, ще формираме правителство“, каза лидерът на АНЕЛ Панос Каменос.

Сириза е ясен победител на изборите в неделя с 35,5% от гласовете на базата на половината преброени бюлетини. Това й дава 145 места в 300-местния парламент в Атина.

Каменос основа АНЕЛ – партията Независими гърци през 2012. В платформата си настоява за отписване на голяма част от гръцкия дълг и приемане на твърда позиция по мигрантския въпрос.

Панос Каменос е основател на атинския Институт за геополитически изследвания.

Като министър на отбраната в правителството на Ципрас през март Каменос заплаши да пусне бежанците в Европа.

„Ако Европа ни остави в тази криза, ние ще я наводним с мигранти и ще стане още по-зле за Берлин, ако в тази вълна от милиони икономически мигранти има някои джихадисти и членове на Ислямска държава“, каза той.

Още по темата

Преди изборите на 20 септември Каменос заплаши, че щ е излезе от политиката, ако не спечели места в парламента като премине бариерата от 3%. Беше обещал и да не работи със Сириза отново, ако трябва да се съюзи с Пасок, но че е готов да работи с десноцетристката Потами „ако си изясни позициите по националните въпроси“.