Айфеловата кула бе затворена за туристи за 4ч.

Причината бе опит за незаконно проникване /ОБНОВЕНА/

20.09.2015 | 14:36 Редактор: Ирина Георгиева
Айфеловата кула бе затворена за туристи за 4ч.

Обновена на 20 септември 2015, 23:50/

Айфеловата кула бе отворена в неделя към 13:30 местно време. Според полицейски източник, охраната е забелязала трима души с раници в неделя към 05:30 сутринта. Те избягали, сигурно с парашут. Патрули са проверили етажите, а хеликоптер е прелетял над района. Префектурата на полицията в Париж не изключва нито една хипотеза.

Айфеловата кула остана затворена четири часа в неделя, 20 септември 2015.


Най-прочутата забележителност в Париж - Айфеловата кула е затворена за посещения от  туристи, съобщи AFP в неделя сутринта. Причината - опит за незаконно проникване.

"Общественият достъп до Айфеловата кула е прекратен от тази сутрин." - заяви представител на компанията, управляваща кулата пред AFP.

Според Daily Mail в района на Айфеловата кула е забелязан заподозрян в тероризъм с "голяма раница".  В района има засилено полицейско присъствие, както и хеликоптер, пише електронното издание.

/Снимка: Twitter; @acommonlawyer/

"Съобщено е за мъж с раница." - коментира за Daily Mail един от полицейските служители, който помагаше при евакуацията около 9:00 часа сутринта на 20 септември.

Неидентифицираният мъж е бил видян в района на кулата най-малко час преди тя да отвори, заяви друг източник от полицията. В ранния следобед на 20 септември, той все още не бе намерен.

Стотици хора чакаха да се качат, но им беше казано да освободят района, а касите за билети бяха затворени. Няма информация кога Айфеловата кула ще бъде отворена отново за туристи.

Рейчъл Хаймерман - туристка, която се намира до Айфеловата кула написа в Twitter: "Нещо се случва край Айфеловата кула. Затворено е и хеликоптер кръжи край нея." 

/Снимка: Twitter; @RachelHeimerman/

Айфеловата кула и преди е била обект на заплахи от терористични групи, включително Ал-Каида и ИД

Построена през 1889г. от Густав Айфел, кулата предлага панорамна гледка към Париж. Тя е най-посещаваният платен обект в света, сочи италианската статистическа служба и европейската статистика. Всяка година тя посреща 7 милиона туристи, от които 75% са чужденци. Стойността на парижката забележителност е равна на 5 пъти френския БВП и 10 пъти годишните лихви по френския държавен дълг.

Айфеловата кула е оценена на 434 милиарда евро, в изследване на Търговската камара на Монца и Брианца.