fallback

Гърците гласуват на предсрочни парламентарни избори

Битката е между Сириза и Нова демокрация

20.09.2015 | 10:01

В Гърция започнаха предсрочните парламентарни избори на фона на поредната икономическа криза. Премиерът Ципрас подаде оставка след разделението на управляващата партия Сириза.

Основната битка за местата в парламента в Атина е между лявата партия Сириза на Алексис Ципрас и консервативната Нова демокрация на Вангелис Меймаракис.

Избирателните секции бяха отворени в 07:00 местно време и гласуването ще продължи до 19:00ч. Първите резултати се очакват два часа след края на гласуването.

Според проучванията на общественото мнение от началото на септември за Сириза се очакваше да гласуват повече избиратели, отколкото за консерваторите, но предимството на левицата бе минимално.

 

Варуфакис подкрепя отцепниците от Сириза

 

Още по темата

По време на предизборната кампания Ципрас обеща да получи смекчаване на дълговото бреме за Гърция. Той каза, че борбата за подобряване на кредитните условия още не е приключила.

Ципрас обяви провеждането на предсрочни избори преди месец, когато подаде оставка от премиерския пост. Тогава гръцките медии писаха, че се е решил на тази стъпка, за да се освободи от радикалните си опоненти в партията и да доведе на власт по-управляема коалиция.

Сириза дойде на власт в Гърция през януари 2015. През лятото Ципрас се наложи да приеме тежките условия на международните кредитори и заради това решение подаде оставка.

 

Изборите в Гърция: факти

 

„Бих искал и се надявам днешният резултат да оправдае огромните жертви, направени от гърците и особено от младите хора“, каза президентът Прокопис Павлопулос, когато гласува в Атина.

 

Цената на коалицията Коментар на Хуго Диксън, наблюдател за Гърция във FT.

„Цената на формирането на стабилна коалиция и силен кабинет е висока. Гръцките кредитори биха облекчили тежестта на огромния дълг; капиталовият контрол би бил свален; и ЕЦБ би включила държавния дълг на Гърция в програмата си за количествени облекчения, сваляйки цената на облигациите. Всичко това би могло да стане догодина – връщайки бизнес доверието, изваждайки страната от рецесия и подкрепяйки което и правителство да е дошло на власт.

Но ако новото правителство се бави в изпълнение на сделката, кредиторите също биха се забавили с облекчението на дълга. Капиталовият контрол няма да се вдигне бързо, ЕЦБ няма да побърза да купува гръцки облигации, инвеститорите ще останат мрачни и рецесията ще продължи. Политическите проблеми на правителството ще се увеличат. В най-лошия сценарий кредиторите ще откажат да отпуснат пари, банковите вложители ще тръгнат да теглят парите си и ситуацията ще се взриви, а Гърция ще излезе от еврото.“

fallback
Още от Свят
fallback