fallback

За кого ще гласуват гърците на 20 септември 2015

Варуфакис избра отцепниците от Сириза

19.09.2015 | 20:36

Докато гърците се канят да гласуват за трети път за девет месеца утре, на 20 септември 2015, бившият министър на финансите Янис Варуфакис обяви, че ще гласува за партията на народното единство, формирана от отцепници от Сириза, партията на Ципрас.

В интервю за френската преса /Obs/ Варуфакис обяснява, че това се дължи на гръцката криза и на кризата с бежанците и че и двата проблема са „в самата основа на Европейския съюз“.

 

За Варуфакис ЕС е бил замислен като „картел на тежката индустрия и консорциум от банки, управлявани от некомпетентна технокрация, презираща основните принципи на демокрацията“. Според него ЕС е разработил собствена идея за единната валута на основата на Зпатния стандарт между двете войни. Затова, заключава Варуфакис, „подобна конструкция не може да е здрава“.

 

Варуфакис твърди още в интервюто си за Нувел Обсерватьор, че отрицателният вот, упражнен от 62% от гърците на референдума говори за факта, че по-голямата част от населението „отказва да даде съгласие за еврозоната, която е е непоносима, агресивна и неблагоприятна за самата себе си“.

"Гърция бе победена, но не и подчинена" е заглавието на ексклузивното инттервю, дадено от Варуфакис за L'Obs.

Yanis Varoufakis : "La Grèce a été vaincue mais pas soumise" http://t.co/c7t4R89THR pic.twitter.com/CkAuVJ1s94

— L'Obs (@LeNouvelObs) September 19, 2015
fallback
Още от Свят
fallback