Борисов: Югоизточна Европа е далеч от европейските стандарти за пътища

Трябва да си поставим за цел изграждане на транспортна инфраструктура като в Западна Европа, смята премиера

18.09.2015 | 16:19 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: Югоизточна Европа е далеч от европейските стандарти за пътища

Югоизточна Европа е далеч от европейските стандарти за пътища, коментира премиерът Бойко Борисов по време на среща на министрите по пътна инфраструктура от Югоизточна Европа и Дунавския регион, предава Агенция Фокус. Причините по думите е, липсата на магистрали между София и Белград и София и Букурещ, както и наличието на само два  моста на река Дунав в българския участък.  

„Трябва да си поставим за цел да изградим транспортна инфраструктура като в Западна Европа. Ние работим в тази насока като след 20 дни ще пуснем автомагистрала „Марица” и частта на автомагистрала „Струма” до Благоевград”, коментира премиерът Борисов.

Премиерът изтъкна, че всяка балканска държава трябва да изгради своята инфраструктура, „защото ние сме обречени да живеем заедно“.

Борисов посочи, че този въпрос ще бъде повдигнат и по време на срещата му с премиерите на Сърбия – Александър Вучич и на Румъния – Виктор Понта, „която ще се проведе скоро във Варна“.

Борисов изтъкна, че приоритет за правителството остават изграждането на АМ „Хемус”, магистралата Велико Търново-Русе, която в момента се проектира и догодина ще започне да се строи, тунелът под връх Шипка, както и двулентовият път София-Калотина.

Борисов посочи още, че дори и една балканска държава да изгради своят инфраструктура, ако няма продължение в съседна държава, няма да има необходимия ефект.