fallback

Митов: България няма да се съгласи да има буферна зона за бежанци на наша територия

Квотите не решават въпросa, коментира министърът на външните работи

18.09.2015 | 14:56 Автор: Мариета Иванова

България няма да се съгласи на наша територия да бъде създадена буферна зона за бежанци, стана ясно от думите на министъра на външните работи Даниел Митов. Той участва в срещата на министрите по пътна инфраструктура  от Югоизточна Европа и Дунавския регион.

Събитието е организирано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Световната банка. Той изтъкна още, че квотите са временно решение на въпроса за „определен брой хора, които евентуално да бъдат разпределени и държавите на Европейския съюз да поемат солидарно и тежестта, и отговорността за тези хора, които имат нужда от помощ във въпросния момент“.

„Но това не решава проблема, не обезкуражава миграционния натиск и бежанските потоци, а точно обратното. Ние говорим за обратния процес - изграждане на миграционни центрове извън границите на ЕС и помощ за държавите, които не са членки на съюза, но вече са поели голяма част от тежестта – като Турция“, коментира Митов. Той подчерта, че южната ни съседка е изхарчила над 6.5 милиарда, за да създаде условия за търсещите убежище хора, предимно от Сирия. Припомняме, че по различни данни бежанците в Турция са около 2 млн. души.

„Ливан и Йордания са също две държави, на които трябва да се обърне внимание“, коментира Митов, като подчерта, че е необходимо „те да бъдат основната база, в която бежанците да бъдат настанявани и да им се осигуряват нормални условия за живот“. - „Държавите от Европейския съюз и всички останали държави, които имат задължение по този случай, ще помагат”, коментира още министърът на външните работи.

Министър Митов посочи още, че в момента не са налага изпращане на военни на българо-турската граница. Той уточни, че ситуацията е динамична и се променя постоянно, но не бива да се спекулира с темата. И допълни, че дори да бъдат изпратени военни, те ще помагат на гранична полиция в региона.

 

fallback
Още от Свят
fallback