fallback

Charlie Hebdo публикува карикатури на удавилото се сирийско дете

Карикатурите са дело на известният художник Лоран "Рис" Сурисо – политически карикатурист

15.09.2015 | 09:46 Автор: Ирина Георгиева

Френското сатирично списание Charlie Hebdo може да се сблъска със съдебни действия след публикуването на серия карикатури с подигравателно отношение към смъртта на удавилото се сирийско момче бежанец Айлан Кюрди, пише Mirror.

Три годишното дете, което се удави се превърна в символ на бежанската криза, след като телцето му беше изнесено от плажа в Бодрум.

Последното издание на френския сатиричен вестник изглежда се подиграва, показвайки Айлан да лежи по лице в пясък под надписа "Толкова близо до целта."

Над него е изобразена и реклама на McDonald’s с надпис: "Две детски менюта на цената на едно."

Над друга карикатура от броя, изобразяваща смъртта на Айлян може да се прочете "Християните ходят по водата, а децата на мюсюлманите потъват". Рисунката е наречена "Доказателството, че Европа е християнска".

Карикатурите са дело на известният художник Лоран "Рис" Сурисо – политически карикатурист. 

Друга карикатура изобразява Айлан е непосредствена близост до детския телевизионен герой Казимир - оранжев дракон - под надписа "Добре дошли на детския остров".

Карикатурите идват само 9 месеца след като 12 човека бяха убити от джихадисти в парижката редакция на Charlie Hebdo като следствие на публикуването на серия карикатури с пророка Мохамед. Това накара милиони по света, включително и политици да организират маршове на свободата под надслов Je Suis Charlie (Аз съм Шарли).

Адвокатът Питър Хърбърт, председател на асоциация на адвокати и член на други обществени организации е сред многото, които смятат, че този път Charlie Hebdo е превишил правата си. Според него списанието е "расистко, ксенофобско, а публикацията е идеологически несъстоятелна и представлява моралния упадък на Франция." Той добавя, че асоциацията, която представлява ще докладва този акт на омраза и ксенофобия пред Международния съд.

/Снимки: Google/

fallback
Още от Свят
fallback